Att sälja häst

Japp. Jag har sålt några hästar genom åren. I vissa fall har det varit mina egna, ibland någon annans där jag blivit ombedd att förmedla den av olika anledningar.
Det kan vara någon som tröttnat på ridning, man har blivit rädd, eller att hästen var lämpad för en annan gren än den man själv gillar. Eller, att säljaren helt enkelt tycker att det är så fruktanvärt jobbigt att sköta försäljningsprocessen.

När det kommer till att sälja någon annans häst så vill jag lära känna hästen först innan jag förmedlar den. Detta så jag ärligt kan svara kunden så ärligt som möjligt på hur hästen reagerar i olika situationer, exempelvis hur den är med andra hästar i ridhuset, att transportera eller på en uteritt. Hur beter den sig i stallet och kan den stå själv? Det här kräver ca en månad om jag inte känner till hästen sedan innan.

När jag säljer en egen häst har jag oftast haft den en längre tid, vissa längre, så som när jag sålde Kaminskij. Efter 10 år känner man sin häst riktigt bra, kanske lite för bra faktiskt. Medan andra hästar kanske jag bara ägt några månader, men inser på vägen att de inte passar mitt ändamål.
Ett annat exempel är en häst jag köpte ut från Nordhallands Ridklubb för snart 4 år sedan.
Hästen var för känslig för ridskola, och trivdes helt enkelt inte med livet som lektionshäst.

Jag köpte ut honom för att göra klubben en tjänst, så de kunde leta en ny häst omgående.

Jag la 2-3 månader på utbildning på honom innan jag annonserade och hittade ett nytt hem för honom. Fördelen här var att jag kände hästen eftersom han varit min arbetskollega en längre tid innan jag köpte ut honom, och jag kunde då ge min kund en bra bakgrundshistoria på hästen. Som till exempel att han var mycket lättpåverkad av sedering och behövde ytterst lite vid ex. En tandkoll.

Som säljare vill jag prata med kunden på telefon innan provridning bokas. Detta för att jag tycker det är lättare att få en känsla för om häst och kund kan vara en matchning. Vid några tillfällen har vi, kunden och jag redan vid telefonsamtalet insett att det inte är rätt matchning, och därför ingen ide att slösa varandras tid, eller slita på hästen i onödan.

Jag tycker det är viktigt att delge kunden så mycket jag bara vet om hästen. Det är främst för hästens skull, så att dess nya ägare förstår den så bra som möjligt.
Har den bott i utebox eller på lösdrift? Kanske trivs den allra bäst mitt i stallet med flera hästar omkring sig? Brukar den bli busig på vintern? Är det viktigt för den med vattenhink istället för vattenkopp, eller måste den åka på vänster sida i transporten för att stå still?

Vilken skadehistorik har hästen?
Jag anser att det är bättre för kunden att veta om allt. Jag brukar faktiskt printa ut journalerna på hästen och skicka med, bara för att inget ska missuppfattas, glömmas eller upplevas som undanhållet.

Jag försöker att lämna med en ”manual” på alla mina hästar jag säljer eller förmedlar, för hästens och köparens skull.
Man minns helt enkelt inte allt. Köparen kan omöjligt minnas allt jag berättar om hästen dagen de provrider eller när kontrakt skrivs, och då känner jag att det för allas skull är bättre att lämna med ett underlag som är lätt att gå tillbaka till och bläddra i. Där stod det mesta om vilken utrustning han haft, vilket foder han ätit. Att han är svår att få att dricka på tävling mm.

Om jag minns rätt skrev jag fyra A4 sidor om Kaminskij. Dessutom lämnade jag med en hel pärm med underlag om kiropraktiska och osteopatiska behandlingar som var gjorda under de senaste sex åren.

Kaminskij Ribersborg/Malmö 2014

Jag vill också att min köpare känner sig nöjd med hur de har fått prova hästen.
Men, märker jag under en provridning att den potentiella köparen inte passar med hästen, så avbryter jag provridningen. Och ja, det har hänt ett par gånger.
Och jag har också nekat kunder vid två tillfällen att komma tillbaka för en andra provridning där jag inte tyckt att det känts bra.

Jag är mån om att min köpare får välja vilken typ av besiktning som ska göras, och vart.

Idag upplever jag att det är svårare att sälja häst då dagens kunder vill ha ALLT för i stort sett ”inga pengar” alls.
Hästen ska vara trafiksäker, kunna ridas av alla, den ska vara pigg men inte het. Den ska ha kapacitet i alla discipliner på rätt hög nivå. Den ska vara mellan 6-10 år, den ska ha fin stam, helst SWB. Vara snygg att se på, röra sig lätt och elastiskt men inte nervig eller svår att sitta på. Den ska kunna vara själv men också kunna åka med andra i transport, för att inte tala om att den ska kunna stå kvar på transporten när kompisen lastas ut. Den får inte vara tittig på hinder eller i ridhuset, eftersom den oerfarna ryttaren också ska kunna rida på sporthästen.
Dessutom så måste den kunna ridas ut i grupp, men även ensam. Den ska inte ha någon skadehistorik, inte heller ha något avvikande beteende. Jo, den ska såklart helst vara valack, med fin färg, helst inte skimmel.
Ärligt, finns den här hästen? Om ja, har du råd att köpa den? Är du kunnig nog att förvalta den?

Jag har hästar som klickar i många av ovanstående önskemål. Men då är kunden inte villig att betala för det, eller så kommer de på i slutskedet att hästen var ett år för ung, fast den har ALLT kunden önskar. Den var precis lika ung när kunden bestämde sig för att komma och provrida. Ibland kommer kunden på att hästen är för dyr i förhållande till åldern, ja den var lika dyr och hade samma ålder när du/ni bestämde er för ringa/maila på annonsen. Samma ”status” när ni åkt och provridit.

Återigen, tänk igenom vad hästen har, och vad ni önskar. Avviker några från er ”lista”, ta en funderare på om det är saker ni ändå kan acceptera och leva med när ni köper just den individen. Annars, låt bli att ringa på den eller åka och provrida. Om ni åker för provridning, då har ni accepterat kriterierna på hästen i och med ert handlande.
Att hästen sedan kanske inte passar dig som ryttare pga att den var för lat eller för pigg mot vad du önskade, ja då har du en rimlig anledning att tacka nej. Eller att den var alldeles för svår att rida mot hinder, det som såg så enkelt ut på videon med den aktuella ryttaren. Ja då har du rimliga anledningar att tacka nej. Det här är varför det är viktigt att provrida hästen.

Jag hjälpte en elev att sälja sin häst i veckan som gick.
Den har jag både ridit och undervisat i 2,5-3 år. Hästen är välutbildad, MSVB dressyr, och har tidigare gått upp till 125cm hoppning. Ett sto, 12 år och med attraktiv SWB stam, 165cm hög MEN pigg och lite busig på vintern så hon passade helt enkelt inte som tanthäst.

Efter att jag annonserat via nätet fick jag snabbt ett sms av en kund som undrade om de fick ringa morgonen därpå.
Efter ett mycket givande samtal där vi båda kände att detta är den optimala kunden för hästen, och hästen kunden letat efter i ca 6 månader.
Kunden kom och provred och ringde en timme efter att vi sagt hej då, de lade en handpenning och kom och hämtade hästen 5 dagar senare.
Besiktning? Jo då, den var gjord innan vi annonserade för att vi skulle veta att hästen var frisk. Vi erbjöd kunden att besiktiga om den på nytt på valfri klinik, men de avböjde.
Hästen såldes för en summa mellan 150-180 000 sek.

Den här hästen var inte svårsåld, vi hade flera kunder bokade efter den första som kom, men här var så tydligt att kunden visste vad den sökte. De hade en budget där hästen passade in, och de fick se hästens busiga sida när de var här och för att båda parter skulle känna isg trygga lades handpenningen. Då kunde vi som säljare avboka resterande kunder.

Jag säger det igen.
Jag tycker det är svårt att sälja häst idag, men ju ärligare vi kan vara mot varandra, desto bättre förutsättningar har vi för att matchningen ska bli bra och så korrekt som möjligt.

Kaminskij Ribersborg/Malmö 2014

Föregående
Föregående

Efter skidresa kommer tävling.

Nästa
Nästa

Att Köpa häst